Imagine

Kuuntelin John Lennonin sävelmää Imagine yli neljänkymmenen vuoden takaa.

“Imagine there’s no countries. It isn’t hard to do.Nothing to kill or die for. And no religion too”

Yksi säkeistä tarttui mukaani ja jäin miettimään sitä mitä John Lennon oli ajatellut sanoillaan. Rakensin laulun sanoista oman pienen utopian ja tällainen siitä tuli.

Verkkoon syntyi ensin heimoja, yhteisöjä ja monia yrityksiä. Lisäksi muutamat valtiot Viro suunnannäyttäjänä avasivat mahdollisuuden e-kansalaisuuteen. Tämän jälkeen Facebook, Google ja Apple rakensivat ekosysteemiensä tueksi omat valuuttansa. Hyvin pian tämän jälkeen niistä tuli itsenäisiä valtiollisia organisaatioita. Jo aiemmin näillä ekosysteemeillä oli paljon erilaisia sääntöjä, joita myöhemmiin kutsuttiin myös laeiksi. Maailmaan oli syntynyt kolme ensimmäistä verkkovaltioita, joihin kuului yli puolet maailman ihmisistä.

Uskontojen nimissä on tapettu enemmän ihmisiä kuin minkään muun syyn takia. Nopeiden verkkoyhteyksien ja virtuaalitodellisuuden myötä ihmiset oppivat ymmärtämään enemmän monimuotoisuutta.  Uudeksi “maailmanuskonnoksi” nousee ihmisen ja maapallon arvostaminen.

Urbanisaatio nosti asuntojen hinnat nousivat pilviin vuosituhannen alussa ja se ajoi ihmiset tilanteeseen, jossa asuntoa ei enää pystynyt omistamaan. Kaupunkilaiset ostivatkin asunnon palveluna. Myös auton omistamisesta oli tullut harrastus.  Varsinkin nuoremmat sukupolvet eivät halunneet omistaa autoa koska metropolien julkinen liikenne oli älykästä ja ilmaista.

Loppujen lopuksi autoa tarvitaan pääasiassa liikkumaan paikasta toiseen ei siihen että sillä on kiva ajella ympäriinsä. Suurimmissa kaupungeissa yksityisautoilu oli myös kielletty saasteiden ja ruuhkien välttämiseksi. Omistamisesta oli tullut samanlainen harrastus kuin LP-levyjen keräilystä.

Jakamiskulttuuri alkoi nostaa päätään erilaisten alustataloussovellusten myötä. Pian ihmiset huomasivat, että organisaatiot ja kaupungit voisivat kaikki toimia myös alustoina. Vaihdantatalous kukoisti jälleen. Yhteisöllisestä näkökulmasta tuli jälleen tärkeää maailmassa. Jakaminen oli välittämistä. Yhteistyö, alihankinta ja tietynlainen digitaalinen kollektivismi oli valloillaan.

Vielä vuosituhannen alussa nälkä tappoi lapsia. Se tarkoitti miljoonia lapsia joka vuosi. Samaan aikaan monessa länsimaassa kymmenet miljoonat lapset olivat ylipainoisia. Maailmassa oli hetken kummallinen tilanne koska maailmassa ihmisiä kuolivat sekä lihavuuden että nälän johdosta. Tutkijat keksivät keinon saada ravinnon jakaantumaan paremmin maailman kansoille. Ratkaisuksi kehitettiin sopeutumiskykyisempiä kasveja, lihanjalostusta vähennettiin, uusia viljelymenetelmiä ja hyönteisiä hyödynnettiin laadukkaan proteiinin lähteenä. Tämän ansiosta maailman väkiluku oli lähtenyt nousuun mutta myös energiatehokkaampi ja saastevapaa maapallomme kestäisi paremmin väestökasvua. Ja olihan ensimmäinen SpaceX-asema rakennettu Marsiin odottamaan ensimmäisiä sukupolvea saapuvaksi.

Takaisin vuoteen 2017. Olen huolissani maailman kehityksestä. Muureja rakennetaan enemmän kuin niitä puretaan. Siitä huolimatta uskon että tulevaisuuden maailmassa avoimuus kasvaa.

Ihmisten veljeskunta ja yksi maailma. Kuvittele.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *