Kauas aika karkaa

Olen  viimeiset kymmenen vuotta yrittänyt  saada omaa ajankäyttöäni hallintaan. Viimeiset kolme vuotta olen myös puhunut ja kouluttanut sitä muille. Olen empiirisesti kokeillut lähes kaikkea. Kahdesti.  Tässä tähän asti itselle tärkeimmät opetukset.

  1. Aika on tärkein yksittäinen asia mitä meillä on. Meille kaikille sitä on annettu tietty määrä, emmekä koskaan tiedä koska se kohdaltamme loppuu. Kohtele aikaasi ja muiden aikaa sellaisena.
  2. Olemme niin kiireisiä, että emme kerkeä pysähtyä  miettimään mitä olemme oikeasti tekemässä. Varsinkin osa “hilloutuneista” organisaatioista toimivat tietynlaisella joukkoälyllä, joka ei tue enää mitenkään organisaation tavoitteita. Tämä joukkoäly tosin on unohtanut mitä pitäisi tehdä. He saattavat hyvinkin tehdä todella hyvin täysin väärää asiaa.
  3. Jotkut ovat sitä mieltä, että aikaa ei ole olemassa lainkaan.Sanotaan että kellot ja kalenterikin ovat yhteisiä sopimuksia, jolla mittaamme elämäämme ja velvollisuuksiamme. Olen taipumassa samantyyppiseen ajatteluun.
  4. Digitalisaatio. Tuntuu, että meidän pitäisi pystyä kilpailemaan supertietokoneiden kanssa. Ei pidä. Ne on suunniteltu sitä varten, ettei meidän tarvitsisi tehdä niin paljon työtä. Tiedän monen asiantuntijan ahdistuvan siitä, kun “joutuu” katsomaan Googlesta eikä muistakaan ulkoa. Tuntuu kuin yrittäisimme juosta kiinni kiihdyttävää junaa ja lopulta uuvumme. Mielestäni ei ole noloa katsoa puhelimen kalenterista missä pitäisi olla. Nykyaivoilla on muutakin tekemistä kuin leikkiä loputonta muistipeliä.
  5. Itsepetos. Jotkut ihmiset saavuttavat enemmän koska heillä on enemmän aikaa. Reality Check: Kaikilla on yhtä paljon aikaa, on kyse siitä miten aikansa käyttää.
  6. Alituinen kiire on yleensä huonon ajankäytön tulos. Moni työntekijä kuvittelee olevansa korvaamaton. Hautausmaat ovat täynnä korvaamattomia miehiä ja naisia. Hyvä miettiä tätäkin välillä.
  7. Better Done than Perfect. Kokoajan kiihtyvässä työtahdissa on annettava itselleen anteeksi enemmän. Pitää sietää hiukan epävarmuutta ja sitä että valmis ei ole synonyymi täydellisyydelle. Sitä voi aina korjata parempaan suuntaan.
  8. Hyväksy se, että kaikki tuotokset ovat vain luonnoksia. Se helpottaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *