Pieni ja hento ote, siinä kaikki.

“Turhanpäiväinen älykkyys syö ihmistä rotan lailla. Miten kaikki voi olla valmista, kun ei ole edes tehty mitään? Miten niin jalat maassa? Oletko nähnyt kenenkään kävelevän ilmassa? – Dave Lindholm

Me joudumme tekemään työssämme paljon päätöksiä. Epävarmuus päätöksistä lisääntyy kun yritämme tehdä niitä perustuen ulkoiseen toimintaympäristöön. Tällaisia ovat mm. asiakastarpeet, uudet teknologiat tai kilpailijoiden reaktiot. Mikäli haluamme kuitenkin olla tehokkaita johtajia on erittäin tärkeää pystyä tekemään päätöksiä oikea-aikaisesti epävarmuudesta huolimatta.

Paul Saffo on Stanfordin yliopiston professori, joka ennustaa teknologian trendejä pitkällä aikavälillä. Hänen päätösprosessinsa on “strong opinions, weakly held.

Prosessi menee pääpiirteissään näin: Anna intuitiosi ohjata mielipiteesi muodostumista, vaikka se olisi kuinka epätäydellinen. Tämä on “vahva mielipide”-osuus.Tämän jälkeen “pieni ja hellä ote”-osuus. Osoita itsellesi että olet väärässä. Epäile omaa teoriaasi. Etsi tietoa, joka ei sovi  vahvaan mielipiteesesi lainkaan. Etsi indikaatioita jotka näyttävät juuri päinvastaista. Ympäröi itsesi ihmisillä, jotka ovat eri mieltä kanssasi ja pystyvät perustelemaan kantansa (näitä löytynee helposti). Tällä tavalla testaat ajatteluasi ja pystyt paremmin iteroimaan ajatuksiasi. Anna lopulta intuitiosi löytää täysin uuden ja paremman hypoteesin. Tämän voit joko pitää tai käydä saman “romuttamisen” uudelleen. Saatat yllättyä kuinka nopeasti pääset väärien ennustusten ja mielipiteiden kautta erittäin käyttökelpoiseen tulokseen.

Saffo itse kuvaa prosessiaan seuraavasti.

“ Olen huomannut että nopein tapa tehdä tehokkaita ennustuksia on yleensä huonojen ennustusten kautta. Sen sijaan että tekisin päätöksen vasta sen jälkeen kun olen kerännyt kaiken saatavilla olevan datan, pakotan itseni tekemään kokeellisen ennustuksen saatavilla olevan tiedon perusteella. Tämän jälkeen revin sen systemaattisesti palasiksi käyttämällä etsimääni tietoa ja mittareita. Toistan prosessin muutaman kerran ja huomaan kuinka nopeasti voi tehdä hyödyllisiä ennusteita tulevaisuudesta

Miksi käyttäisit tällaista päätösprosessia?

  • Voit hyödyntää tiimisi kollektiivista osaamista
  • Pääset omien ennakkoasenteidesi yli
  • Pystyt tekemään päätöksia aina tarvittaessa

Prosessissa on tärkeää myös se, ettei pidä liiaksi kiinni “vahvasta mielipiteestäsi”. Muuten et pysty vaihtamaan hypoteesiasi parempaan uuden kerättävän tiedon valossa. Tässä vaiheessa sinun on pystyttävä vaihtamaan mielipidettäsi.

Mielestäni johtajan on oltava valmis muuttamaan mielipiteensä ja toimintaansa uuden tiedon ilmaannuttua. Samalla hänellä pitää olla vahva suunta ja mielipide mihin hän joukkojaan vie.  Pidä vahvasta mielipiteestäsi kiinni ainoastaan pienellä ja hennolla otteella. Pieni ja hento ote, siinä kaikki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *