Kaikilla meillä on suunnitelma. Kunnes tulee turpaan.

Mike Tyson on yksi kaikkien aikojen parhaista raskaansarjan nyrkkeilijöistä, ellei paras. Rauta-Miken tilastot olivat kirjaimellisesti murskaavia hänen ammattiuransa parhaina vuosina. Vastustajat pelkäsivät häntä, eikä ihme koska Miken 50 ammattilaisvoitosta 44 tuli tyrmäyksellä ja suurin osa heti ensimmäisessä erässä. Kun nuori Mike Tyson vyöryi päälle 3 iskun sekuntitahdilla monien ottelutaktiikka meni uusiksi heti ensimmäisestä iskusta. Mike Tyson on kuuluisampi nyrkeistään kuin ajatuksistaan, mutta katsottuani Tysonista tehdyn elokuvan ja tutkittuani tarkemmin hänen ajatuksiaan löysin aivan nerokkaan lausahduksen:

”Kaikilla meillä on suunnitelma, kunnes tulee turpaan”- Mike Tyson

Tervetuloa unelmat

Meillä kaikilla on elämässämme tavoitteita ja unelmia. Unelmat voivat olla terveydessä, perheessä, asunnossa tai vaikka mielenrauhassa. Kun unelma tai tavoite siintää silmissä alamme rakentamaan suunnitelmia miten sinne päästään. Useasti se tarkoittaa esimerkiksi paremmin syömistä, enemmän kuntoilua, laatuaika perheen kanssa, säästämistä tai vaikkapa meditaation harjoittamista. Moni meistä ovat tehneet täydellisen suunnitelman seuraavalle päivälle, viikolle, kuukaudelle, uudelle vuodelle, vuosikymmenelle ja sitten elämälle. Pitkällä aikavälillä teemme varsinkin työprojekteissa vaihtoehtoisia suunnitelmia, jos kaikki ei menekään täysin suunnitellusti. Innokkaimmat ihmiset tekevät kymmenvuotissuunnitelmia myös elämälleen.

Ja sitten tapahtuu unelmien pahin vihollinen. Arki.

Arki lyö kanveesiin.

Kuulet kongin lyövän. Makaat lattialla selällään. Katsot ympärillä pyöriviä valoja. Ei. Valot eivät sittenkään pyöri vaan pääsi pyörii. Kuulet yleisön hurraavan vastustajasi nimeä. Päässä pyörii, sattuu,oksettaa, koko kehosi tuntuu kuin lyijyltä…ei huvita nousta. Joku sisälläsi kuitenkin sanoo että sinun pitää nousta. Näet vastustajasi varjon kehäkulmauksessa. Nyt tai ei koskaan. Käännyt kyljellesi. Laitat käden maahan, sitten polven ja lopuksi jalan. Nouset horjuen ylös mutta pysyt pystyssä. Sinä olet pystyssä. Vastustaja on ylivoimainen ja tiedät sen, mutta mitä sitten? Sinä seisot siinä. Kyllä sinä sen kestät. Vielä yksi erä. Erä kerrallaan. Pystytkö jatkamaan kysyy tuomari. Totta helvetissä sanot sinä. Loppuun asti.

Mikä on resilienssi ja miten sitä kehitetään?

Mitä resilienssi on? Resilienssi on positiivisen psykologinen termi.  Resilienssi kuvaa elämänhallintaa ja ihmisten kykyä elää “hyvin” vastoinkäymisestä huolimatta. Tutkimusten mukaan siihen vaikuttavat sosiaalinen ympäristö, perimä, elämänkokemuksen määrä ja laatu ja se on hyvin yksilöllistä. Tutkijat ovat todenneet että jokainen voisi kehittää sitä elämänsä aikana jatkuvasti. Ryhmässä voidaan myös tukea muiden resilienssin kehittämistä edellyttäen tietysti että oma vastustuskyky on vahva. Ystäväni Arttu on kirjoittanut resilienssistä oivan artikkelin, joka kannattaa myös lukea. Toisaalta on myös sanottu, että liian sinnikäs ihminen voi viedä sekä rahat että terveyden. Resilienssi on siis pääosin hyvä juttu. Mutta miten sitä sitten kehitetään?

Petteri Kallio Resilienssi

American Psychology Association on kehittänyt 10-kohtaisen ohjeiston, jonka olen kirjoittanut LinkedInin blogiini tarkemmin. Se mikä toimii yhdelle ei välttämättä toimi kaikille. Kannattaakin siis  kokeilla mikä voisi sopia sinun strategiaksi resilienssin kehittämiseksi.

Takaisin kehään

Olet jälleen jaloillasi. Nyt pysy liikkeessä, väistä. Liiku. Oleta että vastustaja/elämä lyö, väistä. Liiku. Älä odota, että joku tulee ja vetää sua turpaan. Liiku eteenpäin. Ole nöyrä kilpailijoitasi kohtaan. Opettele uutta. Harjoittele. Tee, tee ja tee. Suunnitelmia on helppo tehdä elämässä (ja bisneksessä) ideaalitilanteessa. Tärkeintä kuitenkin on asioiden toimeenpano (execution) ja se että olet varautunut myös vastoinkäymisiin.

Tee joka päivä pieniä asioita, jotta voit tuntea saavuttaneesi jotain. Mene eteenpäin joka päivä. Matkalla ei ole väliä, suunnalla on. Joskus tulee vastoinkäymisiä, mutta ole valmistunut näihin. Kysymys kuuluukin. Mikä on sinun unelmasi? Miten olet suunnitellut saavuttavasi sen. Mikä on vaihtoehtoinen suunnitelmasi. Miten olet varautunut vastoinkäymisiin?

spotify:track:7rUPFQ9KQW8AmKIqme7XGI

Elämä vyöryy päälle, mutta mitä sitten?  Siksi täällä ollaan. Bring it on. Vielä yksi erä?

4 Comments Kaikilla meillä on suunnitelma. Kunnes tulee turpaan.

  1. Antti Kivivalli

    Keskeinen tekijä ihmisen olemuksessa on mieli – jos ei siis puhuta fyysisistä tyrmäyksistä tai fysiikan kangistumisesta tai ylirasituksesta.

    Resilienssi on paljolti mielen resilienssiä (eikä silti unohdeta hyvin toimivaa elimistöä, sillä yhdessähän ne toimivat).

    Mielen(kin) resilienssi on tavallaan dynaamisuutta: pitää olla paitsi volyymiä ja massaa, niin myös nopeutta ja herkkyyttä.

    Mielen massa kasvaa avartamalla mieltä, eli mikä tahansa ”epämukavuusalue” toimii.

    Meditaatio on harjoitus ja prosessi, joka vaikuttaa juurikin laajentamalla mieltä. Ihan tavallinen mindfulness-läsnäolo auttaa pitämään pintakuonaa pois ja tehokkaammat meditaatiotekniikat kaivavat syvemmältä.

    Tämä johtaa mielen massan ja volyymin eli vakauden kasvamiseen JA herkkyyden lisääntymiseen. Ympäröivässä maailmassa nämä ovat toisilleen vastakkaisia ominaisuuksia: suuri massa on vakaa, ei herkästi liiku ja herkkyys johtaa epävakauteen. Mieli ei kuitenkaan määritelmän mukaisesti ole kuten materia.

    Ensimmäisen kerran törmäsin tähän ajatukseen 80-luvulla Anthony Campbellin kirjassa The Mechanics of Enlightment – jonka nimikin on ihan suosikkejani. 🙂

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *