Data

Data sitä ja big data tätä. Saat sitä mitä mittaat ja niin edespäin. Me kaikki olemme koukussa dataan. Mainostajat haluavat enemmän dataa. Suoramarkkinoijat haluavat enemmän dataa. Johto haluaa enemmän tiedolla johtamista. Kuka teki, kuka klikkasi, mikä trendaa, kuka hyötyy, mihin viime vuoden budjetti meni etc. Data scientistit (ja sen sellaiset) revitään käsistä.

Kaikki keräävät dataa ja sitä on valtavasti. Sen tulkitsijoista on huutava pula. Dataa tulkitaankin usein melkoisen heppoisilla perusteilla kuten ilman statistista ymmärrystä ja ilman p-arvoja. Valitettavan usein tällä lähestymisellä saadaan aikaan lyhytaikaista muutosta. Saatetaan onnistua selvittämään miten viime vuosi meni taloudellisesti, jopa saada selville miksi se meni niinkuin meni. Mutta mitä sitten?

Kaikille datan tutkimisesta ei kuitenkaan ole apua. Jos data on kaiken päätöksenteon pohjana ihmiselle luontainen intuitio ja reagointi on todella vaarassa jäädä käyttämättä. Datan katsominen on mielestäni laiska tapa yrittää ennustaa tulevaisuutta. Data on pitkälti lyhytaikaista. 

Ennusteet

Sitten on ennustava analytiikka, josta saamme päivittäin kuulla. Sitä käytetään  mm. sääennusteissa. Siinä “ennustetaan” parhaisiin mahdollisiin algoritmimalleihin perustuen tulevan sään oikut. Ja se toimii ajoittain ihan hyvin. Samaa tehdään myös pörssikurssien analysoimisessa. Lähes kaikki tietää mihin tämä on johtanut. Kun ajat ovat vakaita, data on hyvin ennustettavaa. Jos joku musta joutsen tapahtuu jossain mikään ennuste ei enää pidä paikkaansa.

Data onkin kuin veriroiskeet, jonka perusteella ammattilainen voi perustella murha-aseen, kuolintavan ja ajan melko tarkasti (yleensä se oli Dexter). Joskus datan perusteella pystytään päättelemään myös murhaaja. Mutta veriroiskeiden avulla ei voida koskaan päätellä kuka on seuraava uhri.

Luotammeko jo liikaa dataan ja sen tulkintaan?

-Petteri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *