Kitka

Haluatko mennä Amos Rexiin? Sinun pitää ostaa lippu, matkustaa Helsingin keskustaan ja odottaa jonossa tunti tai pari. Haluatko nähdä kuun? Sinun pitää mennä ulos ja katsoa taivaalle.

Meillä on tapana luoda palveluihimme kitkaa, esteitä jopa muureja. Meillä on siihen aivan hirvittävä tarve heti jos olemme keksineet mielestämme jotain sen arvoista. Alamme rajoittaa pääsyä, vaatia rekisteröitymistä tai kirjautumista, laskuttaa kuukausilisenssejä tai kertamaksuja. Yritämme kontrolloida ja monetisoida.

Arvostamme hetkiä upeassa Amos Rexissa ja käyttämme paljonkin rahaa maksullisiin palveluihin, jopa lahjapuotiin lisäksi seisomme pitkäänkin jonossa. Onhan siinä sitä ainutlaatuisuuden tunnelmaa. Toisaalta vielä suurempi osa meistä katselevat kuuta. Jos ollaan tarkkoja niin lähes me kaikki katsomme kuuta. Kuu on “resurssi” johon emme tarvitse rahaa. Kuuta katsellessa meitä ei rajoiteta jonoilla.

Digitaaliset kuut

Digitaalisessa maailmassa on hyviä esimerkkejä alustoista, jotka eivät maksa (loppukäyttäjälle) mitään Facebook ja  Google. Itseasiassa monet näistä alustoista ovat auttaneet monia muita yrityksiä ja ihmisiä rikastumaan ilman että ovat maksaneet penniäkään alustoille. Myös Applen Appstore on hyvä esimerkki siitä, että suurin osa appeista on ilmaisia. Mitä luulet että jos Facebook olisi loppukäyttäjälle maksullinen,olisiko sen ympärille olisi rakentunut valtava ekosysteemi myös kolmansille osapuolille? Myös Youtuben isoimmat tähdet tienaavat itselleen miljoonia vuodessa.  Nämäkään palvelut eivät maksa loppukäyttäjälle senttiäkään.

Jos siis edelleen haluat lisätä kitkaa tai haluat luoda kiireellisyyttä tai niukkuutta sinun tulee ymmärtää että silloin sinun tulee maksaa siitä. On itsestään selvää että  pitää miettiä mistä sitten saamme elantomme siitä mitä teemme.

Älä missään nimessä lisää enempää kitkaa palveluusi, ellet ole varma että se todella on vaivan arvoista. Tämä pätee varsinkin skaalattavien palveluiden kohdalla jossa jo on kilpailua.

Luo ensin hyvää ja vasta sitten rahaa. Luo ensin digitaalinen kuu ja mieti vasta sitten miten sillä tehdään rahaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *