Plugi

Enter Matrix

Neo: Osaatko lentää tuolla (helikopteri)

Trinity: En vielä.

Tank: Operaattori

Trinity: Tarvitsen pilottiohjelman B212 helikopterille. Pidä kiirettä.

Tank: [koodaamista]

Trinity: Mennään!

 

 

Tietämyksemme oppimisesta kasvaa vuosi vuodelta. Tiede oppimisen takana on pohjimmiltaan sitä miten aivomme tekevät työtään. Oppiminen on sitä että aivomme ottavat vastaan loputonta sriimiä, joka välittyy aistiemme läpi niihin päivittäin. Ylipäätään se, että se pystyy siihen on lähes ihme. Mikä tekee siitä vielä suuremman ihmeen on se, miten se tekee sitä niin rutiininomaisesti. Tiedämme että “mentaalimuskeli” koostuu noin  sadasta miljardista neuronista, joista suurin osa linkittyy tuhansiin muihin neuroneihin. Tästä muodostuu yksi universumillinen toisiinsa limittyviä verkostoja, jotka muodostavat päässämme hiljaisen elektronisen myrskyn. Erään arvion mukaan aivojemme kapasiteetti olisi noin miljoona gigatavua. Sinne mahtuisi noin kolme miljoonaa TV-sarjaa. On arvioitu, että jos aivomme olisi tietokone se voisi suorittaa 38 biljoonaa (miljoona miljoonaa tai tuhat miljardia) operaatiota sekunnissa.

Ymmärryksemme aivojen koko kapasiteetista on kuitenkin vielä arvailujen varassa. Sen kuitenkin tiedämme että tämä Matrixissa esitelty melkoisen cool tapa siirtää osaamista nopeasti oppimisplugilla tietokoneesta aivoihin on vielä hetken päässä *

Elon Muskin Neuralink– yhtiö tutkii mahdollisuutta siirtää dataa aivojemme ja tietokoneen välillä. Vaikka datan lataaminen aivoihimme ja sen siirtäminen suoraan taidoksi kuullostaakin erittäin houkuttelevalta emme ole vielä siellä asti. Uskonkin että jossain vaiheessa keksimme plugin, joka siirtää dataa kuin Matrixissa.

Sitä odotellessa meidän on vielä opittava asioita itse. Siihen auttaa hyvä tavoite jonka kautta voimme motivoitua uuden oppimiseen. On tärkeää myös unohtaa ja poisoppia turhia asioita. Lisäksi uusi pitää kytkeä johonkin jo opittuun. Tämä päälle reflektiota, toistoja tai vaikkapa asian opettamista muille.Tällä tavoin opittu muuttuu osaamiseksi, jota voidaan käyttää työelämässä tulosten tekoon.

”On huomioitava että  paraskaan koulutus ei valmista meitä työelämään. Tämän vuoksi ainoa resepti työelämässä menestymiseen on jatkuva oppiminen. 

* oletteko huomanneet että sekä Matrixissa, Ruohonleikkaajassa ja Johnny Mnenomicissa nopea tiedon siirtäminen aivoihin näyttää tuottavan tuskaa ja kipua. Se on totta myös oppimisessa. Se ei aina ole niin kivaa ja hauskaa. Joskus se on tuskaista, raskasta ja uuvuttavaa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *