Flow on kuin soittaisi jazzia

Olen aiemmissa blogeissani kirjoittanut paljonkin työstä ja sen merkityksestä. Hyvä työ  edellyttää ainakin autonomian, merkityksellisyyden ja hallinnan tunteita. Hallinta liittyy taas oman työnsä osaamiseen. Ja osaamiseen liittyy keskeisesti flow-ilmiö.

Flow on yksi positiivisen psykologian merkittävimmistä ilmiöistä. Sitä on kuvattu optimaaliseksi kokemukseksi. Flow on tulosta erinomaisesta työn hetkellisestä hallinnasta. Käsillä oleva tehtävä on sopiva keitos omaa taitavuutta ja tehtävän vaatimustasoa. Flow imaisee helposti mukaansa, ja ajantaju katoaa. Ilmiön isä Mihaly Csikszentmihalyi  on kutsunut flown kokemusta seuraavasti:

Being completely involved in an activity for its own sake. The ego falls away. Time flies. Every action, movement, and thought follows inevitably from the previous one, like playing jazz. Your whole being is involved, and you’re using your skills to the utmost.

Flow siis tuntuu siltä kuin soittaisi jazzia, jos osaa soittaa jazzia.

Csikszentmihalyi linjaa teoriassaan, että ihmiset ovat onnellisimmillaan flow-tilassa. Tilaa kuvaa keskittyminen ja täydellinen uppoutuminen käsillä olevaan tehtävään. Tässä tilassa pystyy omaksumaan, sitoutumaan, kokemaan täyttymystä ja taitoa. Flown aikana kaikki väliaikainen kuten aika, ruoka ja ego unohtuvat. Monet kokevat flowta harrastuksissaan. Flown kokemiseksi on professori Csikszentmihalyi ehdottanut keinoja. Flowta voidaan myös ennustaa tutkimalla työtehtäviä ja työnkuvia 9-osaisella mittarilla. Jotta flow työssä löytyy, täytyy ainakin näiden kolmen edellytyksen täyttyä:

  1. Tavoite on selkeä ja konkreettinen.
  2. Palaute on välitöntä.
  3. Mahdollisuus ja kapasiteetti ovat tasapainossa.

LET IT FLOW!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *