Lue tämä niin pian kuin mahdollista

Tee niin pian kuin mahdollista. ASAP – as soon as possible. Tämä on meille kaikille tuttu sanonta työelämästä. Olen monesti kysellyt itseltäni miksi tätä sanontaa käytetään ja onko siitä oikeastaan mitään hyötyä?

Projekteilla on aina alku ja loppu. Deadlinen lähetessä asia nousee automaattisesti prioriteettilistan kärkeen. Mikäli deadline uhkaa ylittyä asiasta tulee automaattisesti ASAP. Homma hoidetaan ja siirrytään seuraavaan projektiin. ASAP on mielestäni täysin turha koska jokainen asia, mikä on merkityksellinen, tehdään aina niin pian kuin mahdollista. Sitä ennen tehdään ainoastaan ne asiat, jotka ovat korkeammalla prioriteettilistalla. Eikö?

Jos jokainen pyyntö on “niin pian kuin mahdollista”,  KAIKISTA asioista tulee prioriteettilistan ykkösiä. Samalla kun kaikki ovat tärkeimpiä, MIKÄÄN ei ole. Tästähän seuraa täysi kaaos?

ASAP on siis myrkkyä prioriteeteille ja se myös kokee myös nopeasti inflaation. Samalla se vähentää muiden asioiden merkitystä. Tämä johtaa siihen, että on pakko käyttää jokaisessa asiassa ASAPia, koska muuten mikään asia ei tule hoidetuksi. Ei hyvä. Monet tärkeät asiat eivät edes ole tehtävissä “niin pian kuin mahdollista”-mentaliteetilla. Itse väittäisin että kaikki ASAP-työt ovat yleensä myös kaikkein huonoiten tehtyjä. Kiireellä hutaistuja. Sen lisäksi että ASAP luo huonosti tehtyjä asioita se saa aikaan varmuudella myös keinotekoista stressiä, joka voi johtaa työuupumukseen tai jopa pahempaan.

Mieti aina kahdesti käyttäessäsi epämääräistä “niin pian kuin mahdollista”-korttia onko joku kuolemassa, joku menettämässä duuniaan tai onko firmasi menettämässä tonneittain rahaa. Suosittelen säästämään tulipalosta puhuminen siihen hetkeen kun liekit oikeasti nousevat jostain liiketoimintasi nurkasta. Kaikkeen muuhun voi ottaa iisimmän ja laadukkaamman tekemisen mallin.

Johda projektejasi suunnitelman, rohkaisun ja innostamisen kautta mutta älä ikinä ASAP-kortin kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *