Premeditatio Malorum

Johtaja pyytää tiiminsä kokoukseen lyhyellä varoituksella päivää ennen heidän uuden tuotteensa lanseerausta. Kaikki tietysti tulevat paikalle odotetusti. Mitä hänellä on nyt mielessään?

Hän aloittaa: “ Saisinko huomionne, minulla on huonoja uutisia. Lanseerauksemme on epäonnistunut täydellisesti. Mikä meni pieleen?

Tiimi on tyrmistynyt: “Hä?! Emmehän ole edes lanseeranut sitä vielä…!”

Johtajan käyttämä tekniikka on itseasiassa psykologi Gary Kleinin kehittämä. Sitä kutsutaan myös premortem-tekniikaksi. Siinä projektinvetäjän pitää visualisoida se mikä voi mennä pieleen ja mikä menee pieleen – etukäteen, ennen aloittamista.

Kukaan ei ole uskoakseni ole ymmärtänyt tätä yhtä hyvin kuin suosikkifilosofini Mike Tyson (josta olen aiemminkin kirjoittanut). Iron Mike reflektoi ajatusta oman uransa huippuhetkistä sen pohjalle ja tokaisi toimittajalle, Jos et ole nöyrä, elämä kaataa sitä kyllä päällesi”

Jos ollaan rehellisiä niin tätä tekniikkaa ei keksinyt sen enempää Mike Tyson kuin Gary Kleinkaan. Tämä menee ajassa kauemmas kuin ammattinyrkkeily tai psykologiaa (tieteenä) oli keksittykään. Tosiasiassa suuret filosofit kuten Marcus Aurelius, Epiktetus ja Seneca vanhempi käyttivät tätä harjoitetta. Itseasiassa heidän nimensä asialle oli ainakin omasta mielestäni parempi. Premeditatio Malorum (premeditation of evils).

Nykyisyydessä tämä kuulostaa pääasiassa vain negistelyltä, ankeuttamiselta ja pessimismiltä. Mutta itse näen tässä tekniikassa myös hyvän puolen kaiken yltiöoptimismin keskellä. Puhun tästä sisäisenä tekniikkana, en siitä että tätä käytettäisiin julkisesti tai oltaisiin negatiivisia jatkuvasti. Tiedän että sitä on ihan riittävästi. Ehkä tämän tekniikan kautta osattaiisiin ennakoida ja jopa varautua asioihin paremmin?

Kun osaamme ennakoida kunnolla, osaamme nostaa suojaustamme ajoissa ja parhaassa tapauksessa kiertää koko ongelma. Lisäksi meillä on suunnitelma valmiina, jota voimme alkaa suoraan toteuttaa ongelman iskiessä. Voimme olla myös romahtamatta, jos kaikki ei menekään juuri niinkuin olimme suunnitelleet. Ennakoinnin kautta voimme kestää lähes mitä vaan.

Ole varautunut epäonnistumiseen ja valmis onnistumiseen.

#etätodellisuus#100päivänprojekti #100DaysProject

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *